De struggle met Instagram en de Shadowban:

Impact op Boudoir Fotografie.


Als boudoirfotograaf is het verlangen om je meesterwerken (want zo voelt het zeker) te tonen aan potentiële klanten zeer groot. Maar dit wordt helaas vaak bemoeilijkt. Ik ben herhaaldelijk het slachtoffer geworden van de schadowban van Instagram, simpelweg omdat mijn werk volgens hun gebruikersrichtlijnen niet binnen de lijntjes kleurt. 


Laatst raakte ik in gesprek met iemand die zich intensief bezighouden met Instagram en anderen helpen met zichtbaarheid, maar nog nooit van de Instagram shadowban hadden gehoord. Het lijkt erop dat als je binnen de vastgestelde normen blijft, je er waarschijnlijk geen last van zult hebben. Maar wanneer, net als ik, je iets meer bloot laat zien op je foto's - dat is simpelweg mijn werk - dan ontstaan er problemen.Loonse en Drunense duinen boudoir fotoshoot, Achterkant vrouw met rode lingerie en witte blouse die wappert in de wind.
Loonse en Drunense duinen boudoir fotoshoot, vrouw in kanten kimono met prachtige bewolking. Zwart wit foto.
Buiten boudoir fotoshoot met zand en bomen. Detailfoto van billen met een kanten gordijn benadrukt.
Boudoir fotoshoot in de natuur. Zwart wit foto van billen en bovenlijf met prachtige zwarte lingerie met strikje.

Wat houdt zo’n Instagram shadowban precies in?

Het is eigenlijk een stille blokkade van je account. Het resultaat? Alleen je huidige volgers kunnen jouw posts zien. Daarbuiten heerst er volledige radiostilte. Heb je een privéaccount? Dan maakt het niet veel verschil. Maar werk je met een bedrijfsaccount, zoals ik, waarbij je potentiële klanten wilt bereiken, dan is het een heel ander verhaal. Hoewel je je account nog steeds normaal kunt gebruiken, worden je berichten verborgen en krijgen ze een lage prioriteit in het Instagram algoritme.

Concreet betekent dit dat als iemand jou niet volgt, ze jouw content simpelweg niet te zien krijgen. Hashtags? Vergeet het maar. Je bereik keldert meteen naar beneden.


Hoe weet je of je een shadowban hebt?

Ben je benieuwd of jouw account zichtbaar is? Je kunt dit op twee manieren controleren:

  1. Ga naar je Instagram-instellingen en scroll helemaal naar beneden naar 'Accountstatus'. Hier zie je of er problemen zijn met je account. Gek genoeg kreeg ik hier nooit meldingen van. Nu check ik dit regelmatig om te zien of Instagram het ergens niet mee eens is.
  2. Maak een nieuw account aan of vraag iemand die jou volgt om tijdelijk jouw account te ontvolgen. Plaats vervolgens een bericht met een hashtag die niet veel berichten heeft. Met het andere account kun je dan zien of jouw bericht zichtbaar is als je op dezelfde hashtag zoekt. Let op: het kan even duren voor een nieuw bericht zichtbaar is.


Hoe kom je van een shadowban af?

Een Instagram shadowban oplossen is behoorlijk lastig, zo heb ik gemerkt. In de accountstatus zie je misschien welke berichten een probleem vormen, en Instagram wil dan dat je die verwijdert. Je kunt hier bezwaar tegen maken. Dit heb ik laatst geprobeerd, maar helaas zijn Instagram en ik het niet eens geworden en heb ik de berichten moeten verwijderen. Daarna staat erbij dat het tot 24 uur kan duren voordat je weer zichtbaar bent.

Wat is de beste oplossing voor een shadowban? Zorg ervoor dat je geen content plaatst die in strijd is met de richtlijnen van Instagram. Maar dat is dus niet altijd even makkelijk, het zijn nogal wat regeltjes!


Van Deursenfotografie & Instagram.

Voor mij is Instagram dé plek waar ik verbinding maak met vrouwen die binnen mijn doelgroep vallen. Door de shadowban wordt dit sterk verminderd. Het is uiterst frustrerend, maar ik geef niet op. Ik blijf doorgaan met Instagram vanwege de prachtige volgers en connecties die ik daar maak. Toch kan ik bepaalde schitterende beelden niet delen. Dit was een van de redenen waarom ik begonnen ben met bloggen. Hier kan ik mijn beelden laten schitteren, want dit is mijn domein!

Mijn hoop voor het komende jaar? Vooral om nieuwe volgers aan te trekken. Zodra je mij volgt, zie je namelijk alles voorbijkomen. Mijn grootste wens is om zoveel mogelijk vrouwen te laten inzien hoe mooi en krachtig ze zijn! En die missie zal ik vol overgave voortzetten, zelfs als dat betekent dat ik al mijn creativiteit moet aanspreken.


Ik geloof in de kracht van gemeenschap. Help mee om anderen te laten zien wat echte schoonheid betekent door mijn posts te delen, erop te reageren, te liken en op te slaan. Samen kunnen we een positieve beweging creëren en mijn boodschap verspreiden, empowerment van vrouwen.

Detailfoto van vrouw in lingerie met zwarte kimono die zichzelf omhelst.
Vrouw liggend op bed met de billen prachtig benadrukt door het mooie licht.
Spiegelfoto tijdens boudoirfotoshoot met toffe hoge leren laarzen en een mooie bralette.
Vrouw in kanten blauwe body liggend op bed met lange blonde haren mooi verspreid. Vrouwelijke boudoirfoto.
Portretfoto tussen riet door van vrouw op bed die ontspannen geniet van de zon die binnen schijnt.
Vrouw in mooie body liggend op de grond in de zon. Ontspannen met de ogen dicht op rieten vloerkleden.
Vrouw van bovenaf gefotografeerd liggend op een bankje in mooie zwarte lingerie. Krachtige blik die de camera in kijkt.
vrouw in mooie wit kanten body op ene rotan stoel, armen omhoog met de handen in het haar. Sensuele blik.
Foto vanaf de achterzijde van een lachende vrouw in zwarte lingerie met jarretels die zichzelf in de spiegel bekijkt.